Smärtlindrande tabletter

Det finns en hel många olika typer av smärtlindrande tabletter av olika slag.

Lista över smärtlindrande preparat som hur funnits och finns att tillgå i Sverige. Notera att vissa typer av läkemedel är receptbelagda medan andra är receptfria och går att köpa i vanliga matvaruaffärer.

Exempel:

  • Ketamin
  • Oxikodon
  • Tenoxikam
  • Koffein
  • Acetylsalicylsyra
  • Indometaxin
  • Paracetamol

Typiska tillfällen när man kan behöva dessa typer av smärtstillande läkemedel är vid kraftig huvudvärk (av typen migrän), mensvärk, ryggsmärtor och smärta i lederna. Många av de läkemedel som framgångsrikt kan användas för att behandla denna typ av smärta finns att köpa utan recept. Till exempel Alvedon innehållande paracetamol.

smartlindrande_tabletter_exempel_1-alvedon

Dessa är såkallade receptfria läkemedel. De finns med andra ord att handla i ”vanliga” butiker och du behöver inte uppsöka att apotek, eller besöka en läkare, för att inhandla dessa typer av smärtlindrande tabletter.

Receptbelagda smärtlindrande tabletter

Lider du av svårartad smärta så kan du behöva kraftigare typer av smärtlindrande tabletter. Dessa är du belagda med recept. Det vill säga du måste först gå till en läkare för att bli undersök och få ett recept utskrivet. Det beror på att dessa smärtlindrande tabletter i allmänhet är så starka att de kan ge svåra och i många fall direkt farliga biverkningar.

Biverkningar kan du dock även få från receptfria smärtstillande läkemedel till exempel tabletter med paracetamol, ibuprofen och acetylsalicylsyra. Därför är det viktigt att noga följa instruktionerna för dosering. Detta för att minimera risken för allvarliga (och mindre allvarliga) biverkningar som du annars kan drabbas av. Just paracetamol har debatterats flitigt under de senaste åren. Viss forskningar har visat att dessa typer av smärtstillande tabletter kan ge allvarliga biverkningar om de används felaktigt eller om de används av särskilt känsliga personer, till exempel gravida.

Mer information om dessa, och fler, läkemedel kommer att publiceras löpande under året. Vart efter ändringar och uppdateringar kommer uppdateras denna resurs. Kontakta respektive ansvarig för återkoppling eller vid direkta felaktigheter.

Under uppbyggnad, mer information om fler smärtlindrande tabletter kommer längre fram.

Mer om smärtlindrande tabletter, paracetamol m.fl. >>